Janse Jenever wint silver award voor Oude Klare

Janse Jenever Oude Klare heeft een silver award gewonnen bij de jaarlijkse, prestigieuze International Spirits Challenge. Nadat onze distillateur Serious Bee Distillers vorig jaar al twee prijzen in de wacht wist bij deze te slepen, besloten Alwine van Winsen en Rob van der Gaag dit jaar ook de Janse Oude Klare in te zenden voor de categorie Gin & Jenever. En met succes! Naast de silver award voor Janse Jenever Oude Klare wist Serious Bee Distillers nog 3 zilveren en 1 bronzen award te winnen. Een mooie bevestiging van het vakmanschap van de micro-distillateur uit Schiedam. 

ISC-onderscheidingen: de Oscars voor Distillateurs 

De International Spirits Challenge is een wereldwijde jaarlijkse competitie voor distillateurs. Dit jaar deden meer dan 1800 deelnemers uit meer dan 70 landen mee. Zij zenden hun beste distillaten in om mee te dingen naar de felbegeerde onderscheidingen. “Het inzenden gaat niet vanzelf”, vertelt Rob van der Gaag. “Je moet voldoen aan een hele waslijst van voorwaarden voordat je je dranken netjes kunt verschepen naar Burgess Hill in West Sussex, Engeland, waar de wedstrijd plaatsvindt. Sinds de Brexit is het nog lastiger geworden. Omdat Engeland nu buiten de Europese Unie valt, gelden er hele andere exportregels. Het kostte een boel tijd om alles volgens de nieuwe regels verzonden te krijgen.” “Per categorie wordt een internationaal tasting panel samengesteld van professionele proevers. Dat panel maakt uit welke dranken er in de prijzen vallen. Je moet het een beetje zien als de Oscars voor distillateurs.”

Pluim voor onze overgrootvader

De broers Huub en Rob Janse zijn aangenaam verrast dat hun familierecept door de internationale jury bekroond werd met een silver award. Huub: “In deze categorie doen tientallen gins en jenevers mee. Dat onze premium Oude Klare er dan zo uitspringt, is echt prachtig. Een pluim voor onze overgrootvader die het recept meer dan 100 jaar geleden in een receptenboekje opschreef.” “Toen we meer dan 1,5 jaar geleden besloten dat oude recept nieuw leven in te blazen,’ vervolgt Rob Janse, “hadden we niet kunnen denken dat we nu deze internationale erkenning zouden krijgen. De samenwerking met Serious Bee maakt het mogelijk voor kleine, private labels zoals wij om in kleine batches te produceren. En dat is de moeite waard, blijkt wel uit deze awards. Hartstikke leuk dat Serious Bee haar werk nu bekroond ziet.”